Warning: mysqli_connect() [function.mysqli-connect]: Headers and client library minor version mismatch. Headers:100613 Library:100505 in /home/motortec/public_html/inc/dbc.php on line 2
Isporučena dva glavna pogonska dizel-električna agregata za katamaran Javne ustanove Nacionalni park Brijuni | Motortech Consulting d.o.o. Pula

Vijesti

Isporučena dva glavna pogonska dizel-električna agregata za katamaran Javne ustanove Nacionalni park Brijuni

Isporučena dva glavna pogonska dizel-električna agregata za katamaran Javne ustanove Nacionalni park Brijuni

U ponedjeljak, 15. ožujka 2021. Motortech Consulting d.o.o. iz Pule isporučio je dva glavna pogonska dizel-električna agregata za Tehnomontovu novogradnju 116.

Ovi dizel-električni agregati tipa ADB HCM534E – D2676LE322, nazivne snage 2 x 330 kVA preko frekventnih pretvarača napajat će elektromotore, odnosno osovinske vodove sa propelerima za putnički brod koji Tehnomont - Brodogradilište Pula d.o.o. gradi za naručitelja JU NP Brijuni.

Radi se o brodu katamaranskog tipa, dužine 21,85 m, širine 9,00 m, s  kapacitetom 3 člana posade, 150 putnika (u zatvorenom putničkom prostoru kapaciteta 100 sjedećih mjesta od čega 10 mjesta za osobe s tjelesnim invaliditetom koja koriste invalidska kolica, i u otvorenom/natkrivenom putničkom prostoru kapaciteta 50 sjedećih mjesta), aluminijske konstrukcije i pogonom na dizel-električnu propulziju.

Katamaran je dio velikog projekta „Novo ruho Brijuna“ Javne ustanove Nacionalni park Brijuni u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.” sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta određena je na maksimalno 41.759.488,84 kuna, a opći je cilj projekta unaprjeđenje upravljanja NP Brijuni na principima održivog korištenja prirodne baštine s ciljem društveno–gospodarskog razvoja lokalne zajednice.

Specifikum je ovog katamarana, prvog takve vrste u Hrvatskoj, ekološki elektropogon i aluminijska konstrukcija broda koji ima vrlo plitki gaz, tako da će moći uploviti i u Luku sv. Mikula na Malom Brijunu, čime će se u sklopu projekta Mali Brijun u cijelosti staviti u funkciju Nacionalnog parka.

Isporučeni dizel-električni agregati, bazirani na MAN pogonskim motorima kao dio standardnog programa generatorskih setova - GENSET - unutar Marine programa još su jednom potvrdili status Motortech Consultinga kao vodećeg proizvođača dizel-električnih agregata u Hrvatskoj i najvećeg servisa za brodske motor i brodske dizel-električne agregate na Jadranu.